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Department of Veterans Affairs VHA DIRECTIVE 1049 
Veterans Health Administration Transmittal Sheet 
Washington, DC 20420 August 28, 2018 

REIMBURSEMENT OF CONTINUING PROFESSIONAL EDUCATION EXPENSES 
FOR FULL-TIME, BOARD CERTIFIED PHYSICIANS AND DENTISTS 

1. REASON FOR ISSUE:  This Veterans Health Administration (VHA) directive provides 
the requirements for reimbursing Continuing Professional Education (CPE) expenses 
for full-time, board certified physicians and dentists. 

2. SUMMARY OF CONTENT:  This new directive sets forth mandatory VHA 
procedures, including authorities, required approvals, and necessary documentation for 
the reimbursement of CPE expenses for full-time, board certified physicians and 
dentists. 

3. RELATED ISSUES:  VA Directive 5015-1, Employee Training and Development. 

4. RESPONSIBLE OFFICE:  The VHA Chief Learning Officer, Employee Education 
System (10A2B) is responsible for the content in this directive.  Questions may be 
referred to the Employee Education System at VHA10A2BAction@va.gov. 

5. RESCISSIONS:  None. 

6. RECERTIFICATION:  This VHA directive is due for recertification on or before the 
last working day of August 2023.  This VHA directive will continue to serve as national 
VHA policy until it is recertified or rescinded. 

 Richard A. Stone, M.D. 
 Executive in Charge 

DISTRIBUTION:  Emailed to the VHA Publications Distribution List on September 5, 
2018. 

mailto:VHA10A2BAction@va.gov
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REIMBURSEMENT OF CONTINUING PROFESSIONAL EDUCATION EXPENSES 
FOR FULL-TIME, BOARD CERTIFIED PHYSICIANS AND DENTISTS 

1. PURPOSE 

This Veterans Health Administration (VHA) directive establishes policy for 
Continuing Professional Education (CPE) reimbursement to full-time, board certified 
physicians and dentists.  AUTHORITY:  Title 38 United States Code (U.S.C.) 7411. 

2. BACKGROUND 

Under 38 U.S.C. 7411, full-time, board certified physicians and dentists appointed 
under 38 U.S.C. 7401(1) are reimbursed for expenses incurred, up to $1,000 per year, 
for continuing professional education.  VA has determined that “reimbursable continuing 
professional education expenses” include course fees, course supplies, transportation, 
meals and incidental expenses (meaning fees and tips given to porters, baggage 
carriers, hotel staff, and staff on ships), and lodging expenses incurred by a covered 
physician or dentist to attend required or optional training.  Tuition or course fees paid 
directly to a vendor by VA, and travel costs paid directly by VA, are considered 
reimbursable expenses and will be deducted from the $1,000. 

3. POLICY 

It is VHA policy that full-time, board certified physicians and dentists appointed under 
38 U.S.C. 7401(1) shall be reimbursed for CPE expenses incurred, up to $1,000 per 
fiscal year, upon the employee’s submission for CPE.  NOTE:  The term Continuing 
Medical Education (CME) and/or Maintenance of Certification (MOC) is often used to 
refer to CPE for physicians. 

4. RESPONSIBILITIES 

a. Under Secretary for Health.  The Under Secretary for Health is responsible for 
ensuring overall VHA compliance with this directive. 

b. Deputy Under Secretary for Health for Operations and Management.  The 
Deputy Under Secretary for Health for Operations and Management is responsible for: 

(1) Communicating the contents of this directive to each of the Veterans Integrated 
Services Networks (VISN); 

(2) Providing oversight of VISNs to ensure compliance with this directive. 

c. Veterans Integrated Service Network Director.  The Veterans Integrated 
Service Network (VISN) Director is responsible for ensuring that all full-time, board 
certified physicians and dentists within their area of responsibility are provided 
opportunities to complete their CPE. 

d. VA Medical Facility Director.  The VA medical facility Director is responsible for: 
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(1) Approving requests to participate in CPE events for reimbursement that are 
properly submitted in advance of the event in accordance with facility education and 
training policies and procedures. 

(2) Maintaining records related to documentation of training and development of 
employees in compliance with VA Handbook 5015-1, Employee Learning and 
Professional Development, dated June 25, 2010, or subsequent policy. 

e. Full-Time, Board Certified Physicians and Dentists.  Full-time, board certified 
physicians and dentists must ensure that CPE events must be properly approved in 
accordance with their facility education and training policies and procedures prior to 
their participation in the event to qualify for reimbursement under 38 U.S.C. 7411.  
Requests for CPE event attendance and reimbursement should meet basic 
requirements of enhancing the full-time, board certified physician and dentist 
competencies, job performance or organization mission and goals.  The full-time, board 
certified physician or dentist must include a copy of the event program brochure and 
schedule including a program description, goals and learning objectives when 
requesting approval to participate in the CPE event.  Full-time, board certified 
physicians and dentists must submit, at a minimum, the following documentation to the 
VA medical facility’s designated department or service line, when requesting 
reimbursement after participation in a pre-approved event: 

(1) Copies of payment receipts or comparable documentation of expenses and a 
travel voucher (if applicable); 

(2) Evidence of attendance at the approved CPE program or activity, e.g., certificate 
of attendance or course completion.  NOTE:  See Appendix B of this directive for 
examples of acceptable forms of documentation of CPE expenditures. 

(3) Full-time, board certified physicians and dentists, and relevant Agency officials, 
are advised that: 

(a) Reimbursement for expenses incurred while pursuing CPE, including meals and 
incidental expenses, lodging expenses, and other related requirements, will be 
consistent with federal travel regulations and limits.  See Title 41 Code of Federal 
Regulations (CFR) 300-304. 

(b) Reimbursement may exclude continuing education expenses for off-site 
education and training that is substantially similar to on-site facility education and 
training offered at no cost to the employee. 

(c) Board certified physicians and dentists may submit requests for reimbursement 
following the completion of the CPE event and up until September 30 (the last day of 
the fiscal year) in which the CPE event was completed. 

(d) As required by 38 U.S.C. 7411, reimbursable expenses for all CPE expenses 
incurred by a full-time, board-certified physician or dentist, whether mandatory or non-
mandatory, may not exceed $1,000 per year. 
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5. REFERENCES 

a. Title 38 U.S.C. 7401(1), Appointments in Veterans Health Administration. 

b. Title 38 U.S.C. 7411, Full-time board-certified physicians and dentists:  
reimbursement of continuing professional education expenses. 

c. Title 41 CFR 300, The Federal Travel Regulation (FTR). 

d. VA Handbook 5015-1, Employee Learning and Professional Development, dated 
June 25, 2010, or subsequent policy.
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APPENDIX A 

EXAMPLES OF REIMBURSEMENT OF CONTINUING PROFESSIONAL EDUCATION 
EXPENSES FOR FULL-TIME, BOARD CERTIFIED PHYSICIANS AND DENTISTS 

1. Physicians and dentists must have evidence of attendance at an approved 
Continuing Professional Education (CPE) program and/or a course completion 
certificate.  These examples illustrate which expenses may be reimbursed in a variety of 
situations. 

2. All examples presuppose that the covered physician or dentist has been pre-
approved by their organization to attend a conference or training that will result in CPE 
credits. 

3. As defined in 5 CFR 351.203, local commuting area is “the geographic area that 
usually constitutes one area for employment purposes.  It includes any population 
center (or two or more neighboring ones) and the surrounding localities in which people 
live and can reasonably be expected to travel back and forth daily to their usual 
employment.” 

a. Example 1.  An optional training course that an employee wants to attend is 
within the local commuting area of the employee’s duty location, and course or 
conference fees are paid for by the Department of Veterans Affairs (VA). 

In this example the reimbursable expense, the course fees, was paid for by VA.  As 
per VA Financial Policies and Procedures Manual on Local Travel, Volume XIV, 
Chapter 7, 070501, Part B “Approval for Local Travel,” VA determines the local travel 
area in consideration of the normal commuting area of the conference.  Because the 
training is within the commuting area of the employee’s duty location, lodging, meals, 
and incidental expenses do not apply. 

b. Example 2.  An optional training course that an employee wants to attend is 
within the local commuting area of the employee’s duty location, and course or 
conference fees are paid for by the employee. 

In this example, reimbursable expenses are course fees, applied up to the annual 
limit.  As per VA Financial Policies and Procedures Manual on Local Travel, Volume 
XIV, Chapter 7, 070501, part B “Approval for Local Travel,” VA will determine the local 
travel area in consideration of the normal commuting area of the conference.  Because 
the training is within the commuting area of the employee’s duty location, lodging, 
meals, and incidental expenses do not apply. 

c. Example 3.  An optional training course that an employee wants to attend 
requires the employee to utilize air travel and hotel lodging, and course or conference 
fees are paid for by VA. 

In this example, reimbursable expenses include course fees, transportation (airline 
ticket), lodging, meals, and incidental expenses (taxi or shuttle, parking fees, etc.).  
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Reimbursement will occur through VA’s travel management system and be subject to 
the limitations and documentation requirements therein.  See VA’s current travel 
management system website:  https://cge.concursolutions.com/default.asp.  NOTE:  
This linked document is outside of VA control and may or may not be conformant with 
Section 508 of the Americans with Disabilities Act. 

d. Example 4.  Some specialty and subspecialty boards have a Maintenance of 
Certification (MOC) program.  Fees for such programs are normally bundled to include 
administrative expenses and fees to award CPE credits. 

(1) These boards endorse and provide high-quality continuing medical education; 
therefore, VA allows board certified physicians and dentists to claim some portion of 
these expenses for reimbursement up to $1,000 per fiscal year. 

(2) In the absence of information from the particular specialty board itself about the 
breakdown of fees, VA will allow reimbursement of 50 percent of these expenses when 
CPE is provided for MOC activities such as self-assessment modules in a particular 
specialty.  Proof of completion of these activities is required for reimbursement to occur.  
Reimbursement to the physician or dentist will be the lower of the two amounts:  50 
percent of the total cost of the MOC activity or the CPE fee itself specified by the board, 
provided that the reimbursable CPE fee, whether included in the total cost of the MOC 
activity or specified separately by the specialty board, does not result in the employee 
receiving more than $1,000 in CPE expense reimbursement for the year. 

e. Example 5.  An employee is directed by VA to attend a training course for which 
CPE credits are awarded, and VA pays for the course fees and travel costs but not 
lodging and per diem expenses.  The lodging and per diem expenses are paid by the 
employee. 

If the expenses paid directly by VA do not reach the $1,000 annual limit, then the 
other amounts paid by the employee, such as lodging, meals, and incidental expenses, 
will apply to the $1,000 annual reimbursement maximum.

https://cge.concursolutions.com/default.asp
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APPENDIX B 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS:  REIMBURSEMENT OF CONTINUING 
PROFESSIONAL EDUCATION EXPENSES FOR FULL-TIME, BOARD CERTIFIED 

PHYSICIANS AND DENTISTS 

1. I am a full-time physician on a temporary appointment.  Am I eligible for 
reimbursement of Continuing Professional Education (CPE) expenses? 

No.  The law provides for payment only to full-time, board certified physicians and 
dentists appointed under 38 U.S.C. 7401(1).  Temporary and part-time appointments 
are authorized under section 7405; and, therefore are not included for reimbursement in 
section 7411. 

2. Do dentists appointed under 38 U.S.C. 7401(1) have to be board certified to 
receive reimbursement for CPE expenses under 38 U.S.C. 7411? 

Yes.  VA has interpreted the statute to allow CPE reimbursement only for board 
certified physicians and board certified dentists. 

3. I have a Ph.D. in a related medical occupation, but am not a board certified 
physician or dentist.  Am I eligible for reimbursement? 

No.  The law in 38 U.S.C. 7411 provides for reimbursement to full-time, board 
certified physicians and dentists only. 

4. I am a health care provider hired under the authority of 38 USC 7401(1), but I 
am not a physician or a dentist.  Am I eligible for reimbursement of CPE 
expenses? 

No.  38 U.S.C 7401 (1) lists physicians, dentists, podiatrists, chiropractors, 
optometrists, registered nurses, physician assistants, and expanded-function dental 
auxiliaries.  However, in 38 U.S.C. 7411 Congress authorized CPE reimbursement for 
only full-time, board certified physicians and dentists. 

5. I am a full-time, board certified physician.  I pay for a subscription to a 
professional journal which provides for continuing education credit at an 
additional cost.  May I claim this expense? 

The additional costs related to CPE credits may be claimed but not the basic cost of 
the subscription. 

6. Are fees for licensure and/or initial certification required for my occupation 
reimbursable? 

No.  Licensure, certification, and degree costs for any minimum credential required 
in the qualification standard for your occupation are not eligible for reimbursement.  
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While fees for the original certification are not reimbursable, the fees for CPE to 
maintain certification are reimbursable. 

7. What are considered acceptable forms of proof and documentation for my CPE 
expenditures to be reimbursed? 

Copies (hard [physical] and electronic) of payment receipts or comparable 
documentation of expenses (e.g., e-ticket for airline ticket, hotel receipt, copy of credit 
card statement);  a travel voucher (if applicable);  or expense receipt for enrollment in 
Maintenance of Certification (MOC) activities;  and evidence of attendance at approved 
CPE program or activity (e.g., certificate of attendance and/ or course completion and/or 
proof of enrollment in MOC activities). 

8. I attended a national conference (for example, Patient Safety, Mental Health, 
Telemedicine, etc.) that was needed for my assignment, which cost more than 
$1,000, and I received CPE credits.  May I still receive reimbursement for other 
approved CPE expenses for that fiscal year? 

No.  The CPEs from the attendance at a national conference, needed for your 
assignment, must be unrelated to those necessary for maintenance of certification in 
their primary specialty.  However, that does not preclude a physician or dentist 
attending a national conference for a reason such as presenting on behalf of VA from 
receiving reimbursement for other travel expenses they may be eligible for under 
Federal Travel Regulations, such as lodging, per diem payments, mileage 
reimbursement, parking fees, taxi, or other miscellaneous expenses. 

9. Registration and travel expenses are routinely funded from different cost 
centers and through different processes at my medical center.  Is the $1,000 for 
any combination of registration and travel expenses? 

Yes.  The total required reimbursement for all CPE expenses is limited to the $1,000 
for the respective year.  The $1,000 includes both tuition and travel reimbursement 
together. 

10. In the example of a Nephrology Maintenance of Certification (MOC) training 
with the following fees, what is the appropriate use of CPE reimbursement for 
these types of activities? 

a. $1,650 = if Board Certified in Internal Medicine 

b. $1,810 = if physician holds a subspecialty certification 

Specialty and subspecialty recertification activities are authorized for reimbursement 
of CPE.  The amount will vary based on each specialty or subspecialty.  Often the 
Certifying Board will provide an itemized schedule that breaks out charges for CPE 
costs.  If the Certifying Board does not provide a breakdown of fees that includes the 
CPE component, up to 50 percent of the total cost of the MOC activities may be 
reimbursed as authorized CPE expenses, up to a limit of $1,000 per fiscal year. 
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11. I am a board certified internist, and I regularly purchase the Medical 
Knowledge Self-Assessment Program (MKSAP) from the American College of 
Physicians (ACP) which is published every 3 years.  Are these self-study CPE 
materials reimbursable? 

Yes.  Self-study CPE materials are authorized for reimbursement.  For some 
courses the CPE is completed over a 2 or 3 year period.  This CPE is reimbursable 
subject to the $1,000 per fiscal year upon submission of proof of purchase of the self-
study material/course (online, DVDs, books). 
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