Department of Veterans Affairs VHA DIRECTIVE 1601B.04
Veterans Health Administration Transmittal Sheet
Washington, DC 20420 December 1, 2017

DECEDENT AFFAIRS

1. REASON FOR ISSUE: This Veterans Health Administration (VHA) directive updates
Department of Veterans Affairs (VA) policy pertaining to patients who expire while
receiving VA authorized hospital care, nursing home, or domiciliary care.

2. SUMMARY OF MAJOR CHANGES: Major changes include:

a. Reflecting the current authority of the Dignified Burial and Other Veterans’
Benefits Improvement Act of 2012, Public Law 112-260 (2013) and Title 38 Code of
Federal Regulations (CFR) 3.1700.

b. Clarifying responsibilities and procedures for processing unclaimed remains.
3. RELATED ISSUES: VHA Directive 2011-016 and VHA Handbook 1106.01.

4. RESPONSIBLE OFFICE: VHA Member Services (10NF) is responsible for the
contents of this VHA directive. Questions may be addressed to
VHAMSPABUSINESSPOLICYALLSTAFF@VA.GOV.

5. RESCISSIONS: VHA Handbook 1601B.04, dated February 8, 2013, is rescinded.

6. RECERTIFICATION: This VHA directive is scheduled for recertification on or before
the last working day of December 2022. This VHA directive will continue to serve as
national VHA policy until it is recertified or rescinded.

Carolyn M. Clancy, M.D.
Executive in Charge

DISTRIBUTION: Emailed to the VHA Publication Distribution List
on December 7, 2017.
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DECEDENT AFFAIRS
1. PURPOSE

This Veterans Health Administration (VHA) directive provides policy and procedures
pertaining to patients who expire while receiving Department of Veterans Affairs (VA)-
authorized hospital, nursing home, or domiciliary care. AUTHORITY: Title 38 United
States Code (U.S.C.) 101; 38 U.S.C. 2301-2308; Title 38 Code of Federal Regulations
(CFR) 3.1700-3.1713; and 38 CFR 17.170.

2. DEFINITIONS

a. Authorized Admission. Authorized admission means a Veteran who has been
medically evaluated and accepted for admission by a VA clinician as a patient for
hospital, nursing home, or domiciliary care under 38 U.S.C. 1710 or 1711(a) in a VA
health care facility or an authorized non-VA health care facility under 38 U.S.C. 1703 or
1720.

b. Burial. Burial means all the legal methods of disposing of the remains of a
deceased person, including, but not limited to cremation, at sea, and medical school
donation. NOTE: For types of VA burial benefits, see 38 CFR 3.1700.

c. Constructively Hospitalized. An admission or dead on arrival (DOA) case that
is authorized and documented in Computerized Patient Record System (CPRS) while
the Veteran is in the Emergency Department (ED), but the Veteran expires before
actually being moved to an inpatient ward, the Veteran is considered constructively
hospitalized by VA.

d. Next of Kin. A close relative of the Veteran eighteen years of age or older. The
next of kin (NOK) of a deceased individual will be considered a personal representative
of the deceased person for the purposes of this directive. When there is more than one
surviving NOK, the personal representative will be determined based on the following
hierarchy: spouse, adult child, parent, adult sibling, grandparent, adult grandchild, close
friend. NOTE: Any questions regarding discrepancies with NOK should be addressed
to District Counsel.

e. Non-VA Health Care Facility. Non-VA health care facilities mean authorized
admission to facilities other than VA health care facilities.

f. Not Constructively Hospitalized. An admission or DOA case that was not
previously authorized or documented while in the ED or outpatient area and expires,
the Veteran is considered not constructively hospitalized, is not admitted to the VA
health care facility and is not entitled to help with burial benefits through VHA.

g. VA Health Care Facility. An authorized admission to a VA health care facility
means:

(1) Over which the Secretary of Veterans Affairs has direct jurisdiction;
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(2) For which the Secretary contracts; and

(3) Public or private facilities at which the Secretary provides recreational activities
for patients receiving care under 38 U.S.C. 1710.

h. Unclaimed Veterans. Veterans who expire in a VA health care facility or a non-
VA health care facility under authorized admission at VA expense with no next of kin to
claim their remains and insufficient funds to cover burial expenses.

3. POLICY

It is VHA policy that the remains of patients who expire while receiving VA
authorized hospital care, nursing home, or domiciliary care be handled in a
dignified manner.

4. RESPONSIBILITIES

a. Under Secretary for Health. The Under Secretary for Health is responsible for
ensuring overall VHA compliance with this directive.

b. Deputy Under Secretary for Health for Operations and Management. The
Deputy Under Secretary for Health for Operations and Management is responsible for:

(1) Communicating the contents of this directive to each of the Veterans Integrated
Services Networks (VISN);

(2) Ensuring that each VISN Director has the sufficient resources to fulfill the terms
of this directive in all of the VHA health facilities within that VISN; and

(3) Providing oversight of VISNs to assure compliance with this directive, relevant
standards, and applicable regulations.

c. VA Medical Facility Director. The VA medical facility Director, or designee is
responsible for:

(1) Ensuring procedures regarding autopsies, death certificates, and unclaimed
remains, are followed and documented appropriately.

(2) Ensuring administrative procedures for inpatient deaths and deaths of persons
presumed to have been, but not constructively admitted to a VA health care facility are
initiated and followed.

5. DEATHS DURING AUTHORIZED ADMISSION

When a death occurs in a VA health care facility or a non-VA health care facility
under authorized admission at VA expense, the following actions must be taken by
designated VA staff:

a. Notifying the next-of-kin or emergency designee of death.
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b. Notifying the medical examiner of a patient’s death according to state or local laws
or when the death occurs:

(1) Within 24 hours of admission;

(2) On arrival;

(3) As a result of unusual circumstances; or
(4) In the operating room.

c. Assisting the next-of-kin and/or relatives in arranging a dignified funeral and burial.
NOTE: For a description of various funeral and burial benefits offered by VA see 38
CFR Part 3.1700-3.1709.

6. UNCLAIMED REMAINS

a. If a Veteran expires at a VA facility under authorized admission or at a non-VA
facility under authorized admission at VA expense, and the Veteran’s remains are
unclaimed, the facility Director will request funeral and burial services to be procured
through a contract. The cost of the funeral and burial services may not exceed $700.00,
as increased from time to time by VA under 38 U.S.C. 2303(c). The burial services may
include the following:

(1) Preparation of the body, to include embalming;

(2) Clothing;

(3) Securing all necessary permits; and

(4) Ensuring that a U.S. flag accompanies the casket to the place of burial.

NOTE: The funeral home may request reimbursement directly from the National
Cemetery Administration for caskets or urns for unclaimed remains of Veterans per 38
CFR 38.628.

b. If a Veteran is eligible for burial in a national cemetery under 38 U.S.C. 2402, but
is buried instead in a cemetery owned by a state or by an agency or political
subdivision of a state, VA may pay an amount up to $700, as increased from time to
time by VA under 38 U.S.C. 2303(c), for the cost of the plot. If a Veteran is eligible for
burial in a national cemetery under 38 U.S.C. 2402, but is buried instead in a private
cemetery, VA may pay an amount up to $700, as increased from time to time by VA
under 38 U.S.C. 2303(c), for the cost of the plot, except that, if a state, an agency or
political subdivision of a state, or a former employer of the Veteran pays or assumes
any part of the plot or interment costs of such a burial, VA may pay only the amount of
the plot cost exceeding the total of such paid or assumed amounts.



December 6, 2017 VHA DIRECTIVE 1601B.04

NOTE: If the cost of the burial exceeds the statutory amount, VA will pay the
additional minimum amount necessary for the burial.

c. If the Veteran expires in a state, VA will pay for the actual cost of transporting the
body to the place of burial in a state, as provided in 38 U.S.C. 2303(a)(1)(B) and 38
CFR 3.1605(b). The cost of transporting the remains is in addition to the burial services
allowance and the plot allowance. The transportation allowance covers:

(1) The transportation cost of the shipment of the body by common carrier or by
hearse from the place of death to the funeral home and to the place of burial;

(2) Any charges for an outside shipping box; and

(3) The charges for securing all necessary permits for removal or shipment of the
body.

NOTE: If a Veteran expires in a VA facility under authorized admission or in a non-VA
facility under authorized admission at VA expense and the body of such Veteran is
claimed by the Veteran’s next of kin or close friend, then a burial allowance and
transport allowance may be paid by the Veterans Benefits Administration as stated in 38
CFR 3.1600 and 3.1605.

NOTE: The facility must make a reasonable effort to contact next of kin to determine
disposition of remains, and follow state or local law on question of when to declare that
the remains are unclaimed.

7. DEATHS WHEN ADMISSION HAD NOT BEEN AUTHORIZED

a. Dead on Arrival. When a death occurs prior to arrival in an ED, the next-of-kin
and coroner or equivalent must be notified immediately. Disposition of the remains
must be made in accordance with the wishes of the next-of-kin, unless stipulated by the
coroner. Burial benefits may not be authorized under these circumstances.

b. Death in the Emergency Department (ED). When a death occurs in an ED and
an admission has not been authorized in writing, the Veteran is not to be admitted to the
VA health care facility. Appropriate clinic disposition and death procedures for Veterans
receiving care on an outpatient basis are to be utilized in such cases.

8. AUTOPSIES (POST MORTEM EXAMINATIONS)

a. Request for an Autopsy on a Veteran Who Expired in a VA Health Care
Facility, or in a Non-VA Health Care Facility Under Authorized Admission at VA

Expense.

(2) In all instances, the requirements of 38 CFR 17.170 and VHA Handbook
1106.01, Pathology and Laboratory Medicine Services (PALMS) Procedures, dated
January 29, 2016, or subsequent policy, control whether an autopsy must be performed.
When a patient expires while an inpatient at a VA health care facility or under the
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immediate care of a VA health care facility (such as during an outpatient or emergency
care visit, or during an ambulatory care procedure), the Director of that VA health care
facility may order an autopsy on a decedent if the Director determines that an autopsy is
required for VA purposes for the following reasons:

(a) Completion of official records; or
(b) Advancement of medical knowledge.

(2) VA must request consent from the spouse or next-of-kin to perform an autopsy.
The laws of the State where the autopsy will be performed are to be used to identify the
person who is authorized to give VA permission to perform the autopsy. NOTE: The
Director of a VA health care facility may need to consult with Regional Counsel as to
whom under State law, according to 38 CFR 17.170(d), can consent to the autopsy.

(3) VA may order an autopsy to be performed only if consent is first obtained under
the circumstances defined in 38 CFR 17.170.

(4) The authority pursuant to 38 CFR 17.170(d) also includes transporting the body,
at VA’s expense, to the facility where the autopsy will be performed, and the return of
the body.

b. Recording Authorizations for an Autopsy. Standard Form (SF) 523,
Authorization for Autopsy, or a transcript of the recorded telephone conversation, must
be used to document the verbal authorization for an autopsy and must include the
original copy of the authorization in the deceased patient’s electronic health record in
CPRS. All parties must consent before the audio recording begins. NOTE: For
information on recording and filing the authorizations for autopsies, see VHA Handbook
1106.01. SF 523 can be found at: GSA Forms Library
(http://www.gsa.gov/portal/forms/download/116966). This linked document is outside
of VA control and may or may not be conformant with Section 508 of the Americans
with Disabilities Act.

c. Autopsies on Deaths Resulting from a Crime. In addition to following the
previous procedures regarding autopsies, if it is suspected that death resulted from a
crime (including a Federal crime) see VHA Handbook 1106.01.

9. DEATH CERTIFICATES

Death certificates, and any other local, city, or State forms required at time of death,
need to be processed by a Decedent Affairs employee at the VA health care facility
where the death occurred. The personal facts are to be obtained from the patient’s
records and/or by an interview with the NOK, nearest relative, or friend. The medical
information necessary to complete the cause of death entries must be obtained from the
physician in attendance. Before the remains of a patient can be released to a funeral
home or other entity from a VA health care facility, a death certificate signed by a
licensed medical doctor or the attending physician must be completed, either
electronically or in paper form. The death certificate is necessary to validate the cause
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of death and to identify the deceased. Local, city, or State laws and regulations must be
followed with regards to the completion of documents required by those jurisdictions at
time of death, unless such laws and regulations conflict with VA policy or Federal law.
NOTE: Consult with VA Regional Council, if a question arises regarding laws,
regulations or jurisdictions. For detailed information on the completion of death
certificates, see

http://vaww.va.gov/CBO/apps/policyguides/infomap.asp?address=VHA PG 1601B.04.
4.1. NOTE: This is an internal VA Web site that is not available to the public.

10. DISINTERMENTS

Interments of eligible decedents in national cemeteries are considered permanent
and final. Disinterment will be permitted only for cogent reasons and with the prior
written authorization from the National Cemetery Area Office Director or Cemetery
Director responsible for the cemetery involved. For detailed information regarding
disinterment see 38 CFR 38.621.

11. REFERENCES

a. 38 U.S.C. Section 101.

b. 38 U.S.C. Section 1710.

c. 38 U.S.C. Section 1711.

d. 38 U.S.C. 2301.

e. 38 CFR 17.170.

f. 38 CFR 3.1700-1713.

g. 38 CFR 38.621.

h. VHA Handbook 1106.01 Pathology and Laboratory Medicine Service (PALMS)
Procedures, dated January 29, 2016, or subsequent policy.

i. Standard Form (SF) 523.
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